Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Νίκος Τζούμας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Μισσιριάν Α.Ε.»
Πολύ αποδοτική και υψηλής ποιότητας, σε αντίθεση με την περσινή, αναμένεται να είναι η φετινή σοδειά για τα ελληνικά καπνά, επισημαίνει στην «Η» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εμπορίας καπνού «Μισσιριάν», τονίζοντας παράλληλα πως οι τιμές που θα πληρωθούν οι Ελληνες καπνοκαλλιεργητές θα είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Ο κ. Ν. Τζούμας υπογραμμίζει πως παρά τις αντιξοότητες και τα




προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα τα καπνά της παραμένουν περιζήτητα στις διεθνείς αγορές και προσθέτει πως η «Μισσιριάν» θα συνεχίσει να στηρίζει, όπως κάνει εδώ και πολλές δεκαετίες, την εγχώρια παραγωγή.
Συνέντευξη στον Γιώργο Μανέττα

Τα capital controls που επιβλήθηκαν πριν από περίπου δύο μήνες στην ελληνική οικονομία έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις. Τι προβλήματα έχουν δημιουργήσει στις εργασίες σας, με δεδομένο ότι είστε σε μεγάλο βαθμό μια έντονα εξαγωγική εταιρεία;
Πράγματα η «Μισσιριάν» εξάγει το 95% της παραγωγής της σε μεγάλες καπνοβιομηχανίες του εξωτερικού. Και το πιο σημαντικό είναι πως αφορούν 100% ελληνική παραγωγή, και δεν χρειάζεται να εισαχθούν πρώτες ύλες από το εξωτερικό προκειμένου στη συνέχεια να εξαχθούν πάλι ως τελικό προϊόν. Τώρα, όπως κάθε επιχείρηση στη χώρα έτσι και εμείς αντιμετωπίζουμε σημαντικές δυσκολίες από τα capital controls λόγω των περιορισμών που θέτουν στις εμπορικές συναλλαγές. Το μεγαλύτερο ζήτημα που έχουμε αφορά στην πληρωμή των καπνοκαλλιεργητών.
Ωστόσο, εν όψει της σεζόν που ξεκινάει σε λίγες εβδομάδες έχουμε μεριμνήσει και κάνουμε κινήσεις ώστε τελικά να μην προκύψει κανένα πρόβλημα, και να πληρώσουμε τους παραγωγούς στην ώρα τους και στο ακέραιο. Σε μεγάλο βαθμό έχουμε καταφέρει να λύσουμε αυτό το θέμα, και έτσι δεν θα επηρεαστούν οι πληρωμές προς τους παραγωγούς. Από την άλλη πλευρά, σταθήκαμε τυχεροί στο γεγονός πως λόγω της εποχικότητας της καλλιέργειας και της συγκομιδής του καπνού πραγματοποιήσαμε τις περισσότερες εξαγωγές πριν επιβληθούν τα capital controls.
Πόσο αποδοτική ήταν η φετινή σοδειά και πώς εκτιμάτε ότι θα κινηθούν οι τιμές παραγωγού;
Σε αντίθεση με την περσινή σοδειά, η οποία ήταν χαμηλότερης ποιότητας λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, η φετινή θεωρώ πως θα είναι εξαιρετικής ποιότητας. Οι καιρικές συνθήκες φέτος ήταν πολύ ευνοϊκές. Και αυτό εκτιμώ πως θα αντικατοπτριστεί και στις τιμές των παραγωγών, που αναμένεται να είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, δεν θα υπάρξει παραγωγή που θα μείνει αδιάθετη. Θα απορροφήσουμε όλη την παραγωγή των καπνοκαλλιεργητών που συνεργαζόμαστε μέσω συμβολαιακής γεωργίας από το 1992! Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος θα σεβαστούμε τα συμβόλαια. Εξάλλου, τα ελληνικά καπνά είναι τα καλύτερα καπνά ανατολικού τύπο στον κόσμο. Ο Έλληνας παραγωγός είναι πολύ καλός γνώστης του αντικειμένου. Σε συνδυασμό με τη γεωπονική κάλυψη που του παρέχουμε, μπορούμε και έχουμε ένα υψηλής ποιότητας προϊόν με μεγάλη ζήτηση στις διεθνείς αγορές.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να ασχοληθούν περισσότεροι νέοι με τον πρωτογενή τομέα της χώρας, ως μια λύση στην υψηλή ανεργία. Εχετε παρατηρήσει κάτι τέτοιο στον κλάδο σας;
Πράγματι, μέχρι και πέρυσι βλέπαμε αρκετούς νέους ανθρώπους να επιστρέφουν στον πρωτογενή τομέα, και όχι μόνο στα καπνικά. Η στροφή αυτή όμως σταμάτησε φέτος. Δυστυχώς, στην Ελλάδα της υψηλής ανεργίας είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν αγρότες γης. Ένα μεγάλο ποσοστό τους είναι ξένοι, κυρίως από τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων. Είναι ένα γεγονός που μας προβληματίζει. Εμείς, ως Μισσιριάν συνεχίζουμε να στηρίζουμε έμπρακτα τους καπνοκαλλιεργητές που συνεργαζόμαστε, δίνοντάς τους κίνητρα να παραμείνουν ενεργοί και να μην εγκαταλείψουν. Προτεραιότητά μας είναι ο παραγωγός να ανταμειφτεί δίκαια και να έχει σωστές απολαβές που να ανταποκρίνονται στην παραγωγή του. Ένας παραγωγός που δεν είναι ευχαριστημένος από τη σοδειά και το εισόδημα που κερδίζει είναι πολύ πιθανόν να εγκαταλείψει τον χώρο μια για πάντα. Αυτό είναι κάτι που δεν το ρισκάρουμε, τόσο εμείς, όσο και οι καπνοβιομηχανίες. Θέλουμε οι καπνοκαλλιεργητές να παραμείνουν και η δυνατόν να αυξηθούν. Είμαστε από τις παλαιότερες εταιρείες στη χώρα με μακρά παράδοση στη μεταποίηση και εμπορία καπνού. Από το 1922, αγοράζουμε καπνά από τους παραγωγούς και κάνουμε τη μεταποίηση του προϊόντος με βάση τις ποιοτικές προδιαγραφές του κάθε πελάτη μας. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους παραγωγούς για να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η καλλιέργεια καπνού στην Ελλάδα. Μην ξεχνάτε πως τα καπνά υπήρξαν κάποτε βασικός μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, απασχολώντας δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.
Πώς είδατε τις αλλαγές στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου που παρουσιάστηκε πρόσφατα από τον υπουργό Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη; Μπορεί αυτή η προσπάθεια να έχει περισσότερη τύχη από τις προηγούμενες;
Με τα λίγα που έγιναν γνωστά μέσω του Τύπου, καθώς το νομοσχέδιο δεν τέθηκε ποτέ προς δημόσια διαβούλευση, δεν μπορώ να τοποθετηθώ. Υπάρχουν πολλές πτυχές που δεν έχουν διευκρινιστεί, όπως πώς θα γίνονται οι έλεγχοι, πώς θα δοθούν οι άδειες και πολλά άλλα στοιχεία, κρίσιμης σημασίας. Σε κάθε περίπτωση, η αγορά των καπνικών δέχεται ισχυρό πλήγμα από το παράνομο εμπόριο, το οποίο αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια παρά τις προσπάθειες που γίνονται για την καταπολέμησή του. Το λαθρεμπόριο καπνικών είναι μια μάστιγα, η οποία πλήττει τον κλάδο πολύ περισσότερο απ’ ότι η κρίση. Είναι μεγάλη ανάγκη να βρεθούν λύσεις για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά.
Αρνητική εξέλιξη
Οι εκλογές πλήττουν την οικονομία
Περίπου οκτώ μήνες μετά τη διενέργεια των τελευταίων εθνικών εκλογών, η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές. Τι λέτε γι' αυτό;
Ανέκαθεν οι εκλογές επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία. Πόσο μάλλον όταν μέσα σε ένα χρόνο έχουν γίνει πέντε εκλογικές διαδικασίες. Ένα ρευστό και «ανώμαλο» πολιτικό περιβάλλον στο εσωτερικό της χώρας πάντα επηρεάζει τις εργασίες του επιχειρηματικού κόσμου. Ήδη, η παρατεταμένη αβεβαιότητα και το υψηλό country risk της χώρας έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις. Θεωρώ άδικο η επιχειρηματικότητα να προσπαθεί να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί προβλήματα που δεν προέρχονται από τη δραστηριότητά της, αλλά οφείλονται στις εξωτερικές συνθήκες και στο ευρύτερο περιβάλλον. Εμείς, από την πλευρά μας, δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε έναν τιτάνιο αγώνα να περιορίσουμε τις συνέπειες της αβεβαιότητας.
«Οι εκλογές πάντοτε επηρέαζαν αρνητικά την πορεία της οικονομίας. Πόσο μάλλον όταν μέσα σε ένα χρόνο έχουν γίνει πέντε εκλογικές διαδικασίες. Ήδη, η παρατεταμένη αβεβαιότητα και το υψηλό country risk της χώρας έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις».

«Το λαθρεμπόριο καπνικών είναι μια μάστιγα, η οποία πλήττει τον κλάδο πολύ περισσότερο απ’ ότι η κρίση. Είναι μεγάλη ανάγκη να βρεθούν λύσεις για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά».
Hμερησία

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top