Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Από το Blogger.

Αρχειοθήκη

ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

"Βόμβες" απ' τον Ασωπό στο πιάτο μας, ακόμη και στην Κρήτη... Έστω κι αν τα προϊόντα που φέρνουμε στο νησί μας απ’ τις περιοχές αυτές δεν είναι σε μεγάλες ποσότητες, το σίγουρο είναι ότι κρεμμυδάκια, πατάτες και καρότα από τη γη των Οινοφύτων και του κάμπου των Θηβών έρχονται κάθε χρόνο σε όλες τις ελληνικές αγορές, γεγονός που θα έπρεπε να σημάνει συναγερμό στον κρατικό μηχανισμό, όπως λένε στη "Ν.Κ." οικολόγοι, γεωπόνοι και ο εκπρόσωπος των εποπτών δημόσιας υγείας Αντώνης Παπαδάκης. Πόσα από τα προϊόντα αυτά είναι μολυσμένα; Ένα μέρος, όλα ή ελάχιστα; Τι έρευνες έχουν γίνει; Μετά τη φοβερή μελέτη που δόθηκε πριν από σχεδόν ένα χρόνο στη δημοσιότητα για τα βαρέα μέταλλα που βρέθηκαν στα προϊόντα, ποιες ενέργειες έγιναν από το κράτος; Ερωτήματα που καίνε, παραμένουν αναπάντητα!
«Η αλήθεια είναι

ότι κι εμείς ως οργάνωση έπρεπε να είχαμε κάνει περισσότερα για την τρομακτική αυτή υπόθεση», τόνισε με ειλικρίνεια στη "Ν.Κ." χθες ο συντονιστής της Νομικής Ομάδας της WWF Ελλάς απ' την Αθήνα, Γιώργος Χασιώτης.
Περιοχές στον κάμπο των Θηβών και των Οινοφύτων, που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες κρεμμυδιών, καρότων και πατάτας σε όλη την Ελλάδα, έχουν δηλητηριαστεί από τα νερά του ποταμού Ασωπού, που δέχονται τα απόβλητα δεκάδων βιομηχανιών της περιοχής. Η σχετική επιδημιολογική μελέτη της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνάς Λινού στα Οινόφυτα έφερε στην επιφάνεια ότι «οι θάνατοι από καρκίνο στην περιοχή αυξάνονται από χρόνο σε χρόνο επικίνδυνα και πολλά παιδιά εμφανίζουν αρρώστιες που δεν είναι της ηλικίας τους»!.. Η επικινδυνότητα των προϊόντων της περιοχής Οινοφύτων προκύπτει και από μελέτη του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Αθήνας.
Η μελετητική ομάδα (Χ. Κιρκίλης, Γ. Πασσιάς, Σ. Μηνιάδου-Μεϊμάρογλου, Ν. Θωμαΐδης και Γ. Ζαμπετάκης) αγόρασε και σύγκρινε τρόφιμα-βολβούς (καρότα, κρεμμύδια, πατάτες) από τη Θήβα και τα Οινόφυτα με άλλα που έχουν παραχθεί σε περιοχές με μικρή ή καθόλου βιομηχανική δραστηριότητα, και μεταξύ των άλλων βρήκε ότι:
* «Καρότα που παράχθηκαν στη Θήβα βρέθηκαν να έχουν έως και 700% νικέλιο παραπάνω από καρότα που παράχθηκαν σε μη βιομηχανικές περιοχές.
* Στα καρότα από άλλες περιοχές το χρώμιο ήταν κατά μέσο όρο 20 μg/kg, ενώ στα καρότα Θήβας έφτασε μέχρι 76 μg/kg. Ακόμη, εντοπίστηκε μόλυβδος μέχρι και 43 μg/kg, ενώ ο μέσος όρος στα καρότα από άλλες περιοχές είναι 35 μg/kg.
* Διπλάσιο ήταν το κάδμιο στα καρότα Θήβας σε σχέση με των άλλων περιοχών.
* Τα κρεμμύδια Θήβας περιέχουν έως 688 μg/kg νικελίου, ενώ ο μέσος όρος στα κρεμμύδια άλλων περιοχών είναι μόλις 57 μg/kg, δηλαδή 640% παραπάνω. Στα κρεμμύδια άλλων περιοχών το χρώμιο ήταν κάτω από το όριο ανίχνευσης. Παρ’ όλα αυτά σε κρεμμύδια Θήβας βρέθηκε έως και 26 μg/kg. Επίσης, ενώ στα κρεμμύδια άλλων περιοχών ο μόλυβδος είναι κατά μέσο όρο 24 μg/kg, σε αυτά της Θήβας βρέθηκε έως και 72 μg/kg.
* Πατάτες που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 1.894 μg/kg νικελίου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 78 μg/kg, δηλαδή 926% πάνω»!

«Υπάρχει πρόβλημα»

Μιλώντας στη "Ν.Κ." χθες το μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εποπτών Δημόσιας Υγείας Αντώνης Παπαδάκης, ανέφερε: «Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι το κράτος, μετά τη μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, απλά επέβαλε κάποια πρόστιμα στις βιομηχανίες που μολύνουν τον Ασωπό. Όμως αυτές έχουν εντάξει στον προϋπολογισμό τους το κόστος απ' τα πρόστιμα και απλώς συνεχίζουν να μολύνουν»...

neakriti.gr

___________________________________________________

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ γάταρος δέν ἀνήκει σε ἐπαγγελματία δημοσιογράφο καί στηρίζεται στήν ἠθική ἱκανοποίηση της σταθερότητας των ἐπισκεπτῶν, χωρίς νά χρησιμοποιεῖ τεχνικές καί κόλπα γιά νά κερδίσει ἐπισκεψιμότητα, ἐπίσης δέν μ΄ ἀφήνει ἀδιάφορο ἡ ἄνοδος του.

Η ὑποστήριξή σας μπορεῖ, ὅπως βλέπετε, νά ἐκδηλωθεῖ καί με ἄλλον τρόπο κάθε φορά ποῦ θά ἔχετε τον ἐλάχιστο χρόνο.

Εὐχαριστῶ καί συνεχίζω με το ἴδιο ἀδέσμευτο καί ἀνεξάρτητο πνεῦμα...

0 Σχόλια:

back to top